Θρεπτική αξία & Οφέλη γαλακτοκομικών προϊόντων .Τι να προτιμήσουμε και πως να τα καταναλώσουμε ?

Τα γαλακτοκομικά προιόντα αποτελούν ιδιαίτερα θρεπτικά τρόφιμα περιέχουν όλα τα μακροθρεπτικά συστατικά υδατάνθρακες, λίπη, πρωτεΐνες,  βιταμίνες Α, Β, Dκαι  ασβέστιο

Λόγω  του ασβέστιου και όλων των  συστατικων που περιεχουν διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη ρύθμιση του μεταβολισμού και στη μείωση του κινδύνου για παχυσαρκία.

Όταν η πρόσληψη ασβεστίου από την τροφή είναι υψηλή, αυξάνεται η συγκέντρωσή του στο αίμα με αποτέλεσμα να μειώνεται η έκκριση της ορμόνης καλσιτονίνης, της οποίας ο βιολογικός ρόλος είναι η αναστολή αποθήκευσης λιπών  στο λιπώδη ιστό και η επιτάχυνση της διαδικασίας της λιπόλυσης.

Συντελούν στη δημιουργία υγιών οστών και δοντιών

 Μειώνουν τον κίνδυνο για αρτηριακή υπέρταση, για καρδιαγγειακά νοσήματα

Γάλα 

 Aποτελείται σε μεγαλύτερο ποσοστό από  νερό,επίσης αποτελείται απο  πρωτεΐνες καζεΐνης και  γαλακτοαλβουμίνης ,  γαλακτοσάκχαρο  και λίπος . Περιέχει πλήθος βιταμινών Α, D, συμπλέγματος Β,κάλιο,  αλλά και  ασβέστιο, φώσφορο που αποτελούν δομικά υλικά για το σκελετό.

Γιαούρτι 

Είναι πλούσιο σε :

Πρωτεΐνες υψηλής βιολογικής αξίας

Βιταμίνη Α η οποία είναι απαραίτητη για την όραση ,την ανάπτυξη και  την αναπαραγωγή

ΒιταμίνηD η οποία ρυθμίζει τα επίπεδα ασβεστίου και φωσφόρου και συμβάλλει στην ισορροπία του ανοσοποιητικού συστήματος.

Ασβεστίο το οποίο διαδραματίζει το σημαντικότερο ρόλο στη δημιουργία γερών και υγιών οστών, δοντιών και αποτρέπει τον κίνδυνο της οστεοπόρωσης.

Τυρί είναι πλούσιο σεπρωτεΐνες, ασβέστιο, βιταμίνη Α , D,  συμπλέγματος Β, φώσφορο.

 Αποτελει πλούσια πηγή πρωτεΐνης υψηλής βιολογικής αξίας και παρέχει όλα τα απαραίτητα αμινοξέα.

Η υψηλή περιεκτικότητα του σε πρωτεινες βοηθά στην ανάπτυξη του μυϊκού ιστού και στην αποκατάσταση των  φθαρμένων ιστών του οργανισμού.

 Λόγω της ωρίμανσης που υφίσταται, η πρωτεΐνη διασπάται με αποτέλεσμα να αφομοιώνεται πλήρως από τον οργανισμό και να είναι περισσότερο εύπεπτο.

Ειδή γαλακτοκομικών προιοντων

 Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα είναι πιο εύπεπτα. Ενώ η περιεκτικότητα σε λιπαρά του γάλακτος αγελάδας και κατσίκας είναι παρόμοια, τα σφαιρίδια λίπους στο γάλα κατσίκας είναι μικρότερα, διευκολύνοντας έτσι την πέψη.

Περιέχουν λιγότερη λακτόζη και  υψηλή περιεκτικότητα σε ασβέστιο.

Τα θρεπτικά συστατικά και τα μέταλλα που υπάρχουν στα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα, απορροφούνται καλύτερα, σε σχέση με το αγελαδινά.

Ειδικότερα, ο σίδηρος, το ασβέστιο, το μαγνήσιο και ο φωσφόρος αφομοιώνονται πιο εύκολα και χρησιμοποιούνται από το σώμα στα κατσικίσια προϊόντα

Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές σε σχέση με τα άλλα είδη γάλακτος κυρίως στη σύνθεση των αμινοξέων από τα οποία αποτελούνται.

Είναι υψηλής βιολογικής αξίας και βιοδιαθεσιμότητας και δεν προκαλούν αλλεργία.

Εχει πολύ μικρή περιεκτικότητά του σε αs1-καζεΐνη, γεγονός στο οποίο αποδίδεται  η υποαλλεργική ιδιότητα του.

Οι πρωτεΐνες του κατσικίσιου γάλακτος αποτελούν πηγή βιονεργών πεπτιδίων, τα οποία  επιδρούν θετικά στη λειτουργία του ανοσοποιητικό, γαστρεντερικόυ, νευρικού, καρδιαγγειακού συστήματος.

Το κατσικίσιο παραδοσιακό γιαούρτι, είναι φυσική πηγή προβιοτικών. Μεσω της λακτοφερρίνης που περιέχει , βοηθάει στη ρύθμιση του ανοσοποιητικού συστήματος και μέσω της νιασινης συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων, πρωτεϊνών και λιπών.

Λόγω της βιοδιαθεσιμότητας αυτών των μετάλλων, το κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα φαίνονται επίσης ελπιδοφόρα για τη θεραπεια της αναιμίας  της οστεοπενιας  και της έλλειψης μαγνησίου

Τα υψηλά επίπεδα ψευδαργύρου και σεληνίου συμβάλλουν στην πρόληψη νευροεκφυλιστικών ασθενειών.

Τα κατσικίσια γαλακτοκομικά προϊόντα έχουν επίσης υψηλά επίπεδα βιταμίνης Α και γαλακτικου οξεος ,τα οποία μπορούν να βελτιώσουν την επιδερμίδα και να καταπολεμήσουν την ακμή 

Το βουβαλινό  γαλα περιεχει 58% περισσότερο ασβέστιο από το
αγελαδινό, 40% περισσότερες πρωτεΐνες, 43% λιγότερη χοληστερόλη. Είναι πλούσια πηγή σιδήρου, φωσφόρου, βιταμίνης Α, θειαμίνης, ριβοφλαβίνης,Β12, τοκοφερόλης, Ω6 και Ω12 λιπαρών οξέων.

Έχει πολύ χαμηλότερα επίπεδα χοληστερόλης και υψηλότερα ασβεστίου από τα άλλα είδη γάλακτος.

Είναι απόλυτο υγιεινό γιατί τα βουβάλι ευδοκιμούν χωρίς την ανάγκη ζωοτροφών ή αντιβιοτικών.

Τα βουβαλίσια γαλακτοκομικα είναι μια ιδιαίτερα υγιεινα τρόφιμα , που αποδεικνύεται ευεργετική για όσους πάσχουν από αλλεργίες, ψωρίαση, έκζεμα ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

 Γάλα αμυγδάλου

Είναι μια εναλλακτική πηγή πρόσληψης θρεπτικών στοιχείων για όσους δεν θέλουν να πίνουν γάλα ζωικής προέλευσης ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη.

Αποτελεί σημαντική πηγή ασβεστίου, είναι ήπιο για το στομάχι και χωνεύεται πολύ εύκολα.

Περιέχει ακόρεστα λιπαρά και φλαβονοειδη που βοηθούν στη μείωση του κινδύνου καρδιακών παθήσεων.

 Το κάλιο που υπάρχει στο γάλα αμύγδαλου βοηθά στην διατήρηση της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης

 Δεν περιέχει καθόλου κορεσμένα λιπαρά, καθόλου χοληστερίνη και καθόλου λακτόζη.

Περιέχει επίσης υψηλά επίπεδα μαγγανίου, σεληνίου και βιταμίνης Ε. Το μαγγάνιο παίζει σημαντικό ρόλο στην ενεργοποίηση των ενζύμων του σώματος.
Η βιταμίνη Ε προστατεύει τις μεμβράνες των κυττάρων καταστρέφοντας τις ελεύθερες ρίζες που τους προκαλούν ζημιά.

Γαλα καρυδας

Πλούσιο σε θρεπτικά στοιχεία, βιταμίνες και μέταλλα

Το γάλα καρύδας δεν περιέχει λακτόζη, με αποτέλεσμα να μετατρέπεται στην κορυφαία τροφή για όσους έχουν δυσανεξία σε αυτήν. Οι καρύδες είναι γεμάτες θρεπτικές ουσίες και βιταμίνες ( C, E, B1, B3 B5, B6), ενώ παράλληλα διαθέτουν μέταλλα, όπως σιδηρο, νάτριο, ασβέστιο,μαγνησιο και φώσφορο.

Το μαγνησιο είναι ρυθμιστης της αρτηριακης πιεσης και ο συνδυασμός του με το ασβέστιο εξισορροπεί την ένταση των μυών και των νευρων

Αυξάνει τα επίπεδα καλης χοληστερολης

Μεταβολιζει την γλυκοζη

Ενδυναμώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Ενισχυει τα οστα και προλαμβανει την οστεοπορωση

Περιέχει κυρίως κορεσμένα λιπαρά οξέα που μετατρέπονται σε μονολαυρίνη, μια ουσία με αντιιική και αντιβακτηριακή δράση που προστατεύει τον οργανισμό από λοιμώξεις και ιους

Βοηθα στην απωλεια βαρους

Αυτό συμβαίνει γιατί τα λιπαρά βοηθούν το σώμα να αισθανθεί χορτάτο, με τους υποδοχείς του εγκεφάλου να μεταδίδουν το μήνυμα της πληρότητας, δηλαδή, δίνει την εντύπωση ότι έχουμε χορτάσει και έτσι βοηθάει στο να ελέγχουμε το πόσο τρώμε 

Οι θρεπτικές ουσίες του γάλακτος καρύδας εμπλουτίζουν το δέρμα και τα μαλλιά, καθώς τα λιπαρά οξέα του θεραπεύουν την πιτυρίδα, τις λοιμώξεις του δέρματος, τη φαγούρα ή τις πληγές και την ξηρότητα της επιδερμίδας.

Επιπλέον, η πλειοψηφία των γυναικών ενσωματώνουν το γάλα καρύδας στη διατροφή τους, αφού χρησιμεύει ως ένα φυσικό ενυδατικό που κινείται κατά των ρυτίδων, κυρίως εξαιτίας της βιταμίνης C και του χαλκού που βελτιώνουν την ελαστικότητα του δέρματος.

Γάλα γαϊδούρας:

Έχει μικρη περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες και λιπαρά,   είναι πλούσιο σε μέταλλα και βιταμίνες Β, Β12 & C .

Πλησιάζει όσο καμία άλλη σε διατροφικά χαρακτηριστικά και οφέλη στο μητρικό γάλα ανθρώπου.

Σε σύγκριση με το ανθρώπινο γάλα έχει περισσότερες από 60 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C.

Είναι πλούσιο σε ανοσοσφαιρίνη και ως εκ τούτου βοηθά το ανθρώπινο σώμα να προστατευθεί από πολλές ιογενείς και βακτηριακές λοιμώξεις

Eνδεικνυται  σε :

Παιδιά με αλλεργίες στις πρωτεΐνες των άλλων ειδών και  χρειάζονται  ενισχυση της ανάπτυξής τους

Ηλικιωμένα άτομα με προβλήματα οστεοπόρωσης

Άτομα που είναι σε φάση ανάρρωσης από κάποια ασθένεια

Εχει θετική επίδραση στην εντερική απορρόφηση του ασβεστίου και μπορεί να βοηθήσει τη θεραπεία ενηλίκων με προβλήματα οστεοπόρωσης, ενώ συμβάλλει στην καλύτερη δομή των οστών των παιδιών.

Βοηθάει στην θεραπεία για το άσθμα και για αναπνευστικά προβλήματα στα νεογνά.

Θεωρείται πλήρης τροφή για τα παιδιά, ενώ θεραπεύει και μερικές ασθένειες του δέρματος στα βρέφη.

Επίσης  έχει χρησιμοποιηθεί κατά του κοκκύτη

Παράγοντες που επηρεάζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από τα γαλακτοκομικά προϊόντα

Η κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν οξαλικά οξέα ή και φυτικές ίνες, παράλληλα με γαλακτοκομικά προϊόντα στο ίδιο γεύμα,  μειώνουν την απορρόφηση του ασβεστιου.

  Το φυτικό οξύ που πλουσιες πηγες του είναι τα δημητριακά και τα όσπρια, το οξαλικό οξύ υπάρχει σε κάποια λαχανικά, με κυριότερο το σπανάκι και οι τανίνες είναι ουσίες που δυσχεραίνουν την απορρόφηση του ασβεστίου

Τι να προτιμήσω γαλακτοκομικά προϊόντα στην φυσική τους μορφή ή απαχα  και επεξεργασμένα?

Τα απαχαπροϊόντα  δημιουργηθηκαν με αφορμη την αποφυγη του λίπους  από την διατροφη μας λογω των αυξημενων θερμιδων του. Όμως η αντικατάσταση του λίπους από απλους ραφιναρισμενους υδατανθρακες,ζαχαρη όχι μόνο φαίνεται να μην βοηθάει στο αδυνάτισμα αλλά επιβαρύνει μεταβολικά το σώμα διότι αυξάνει το σάκχαρο του αίματος και την ινσουλίνη.

 Με εξαίρεση τα τρανς λιπαρά οξέα τα οποία πρέπει να αποφεύγονται εντελώς, για τα υπόλοιπα λιπαρά δεν φαίνεται να υπάρχουν αποδείξεις ότι επιβαρύνουν την υγεία.

Πολλές έρευνες αποδεικνύουν ότι τα τρόφιμα στη πιο φυσική τους μορφή και με τα απαραίτητα λιπαρά είναι καλύτερα.

Σε πρόσφατη ανασκόπηση που δημοσιεύθηκε στην Ευρωπαϊκή Εφημερίδα Διατροφής που ασχολήθηκε με το γαλακτοκομικό λίπος, κατέληξε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν πλήρη σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα, έχουν λιγότερες πιθανότητες να αναπτύξουν διαβήτη τύπου 2 ,καρδιαγγειακές νόσους και μικρότερα ποσοστά παχυσαρκίας  σε σύγκριση με όσους καταναλώνουν άπαχα προϊόντα.

Τα λιπαρά οξέα που περιέχουν τα γαλακτοκομικά προϊόντα, βοηθούν να αισθανόμαστε πλήρης, χορτάτοι και να μην πεινάσουμε ξανά σύντομα. Όταν αφαιρούνται τα λιπαρά, απαιτείται περισσότερος χρόνος για να χορτάσουμε και λιγότερος για να πεινάσουμε πάλι.


Τα λιπαρα οξέα μπορούν να αυξήσουν τον μεταβολικο ρυθμο  και να αύξηση τον ρυθμό λιπολυσης στον οργανισμό μας

Παρά το γεγονός ότι τα λιπαρά οξέα των γαλακτοκομικών έχουν οφέλη για την υγεία, δε σημαίνει ότι πρέπει να καταναλώνουμε αλόγιστες ποσότητες. Εξάλλου, τα γαλακτοκομικά προϊόντα λαμβάνουν ένα μικρό μέρος σε μια ισορροπημένη διατροφή.

Πάντα πρέπει να δίνεται έμφαση στην ποιότητα των προϊόντων, την προέλευση, την παρασκευή, την αποθήκευση και τη μεταφορά τους. 

Βαρβαρα Κοντοσακου
Διαιτολογος – Διατροφολογος ΑΤΕΙ Κρητης
Ρεφλεξολογος
Θεραπευτρια Ολιστικών Θεραπειων


Σχετικές δημοσιεύσεις