Θωρακίστε το ανοσοποιητικό σας μέσω της διατροφής

Το ανοσοποιητικό σύστημα ενός οργανισμού είναι σύστημα οργάνων και βιολογικών μηχανισμών υπεύθυνο για την άμυνά του. Είναι ένα από τα σημαντικότερα συστήματα του οργανισμού που καθορίζει την ανθρώπινη υγεία.

Αποτελει την ασπίδα μας και την προστασία μας απέναντι σε ενδογενείς και εξωγενείς παραγοντεςπου μπορουν να βλαψουν τον οργανισμο μας

Όταν το ανοσοποιητικό σύστημα είναι αδύναμο, τότε γινόμαστε πιο επιρρεπείς  σε κρυολογήματα, ιούς  γρίπη και γενικότερα ασθένειες που δεν μπορεί να της αντιμετωπίσει ο οργανισμός μας λόγω ανικανότητας της φυσικής μας ασπίδας.

Οι βασικές συνήθειες που φαίνεται ότι επηρεάζουν το ανοσοποιητικό σύστημα και τη λειτουργία του είναι:

  • Κάπνισμα και η μόλυνση του ατμοσφαιρικού αέρα
  • Κακή ποιότητα διατροφής
  • Παχυσαρκία
  • Διαταραγμένη εντερική χλωρίδα
  • Αλκοόλ
  • Ελλειπής ύπνος
  • Καθιστική ζωή
  • Άγχος-στρες

Η κατάσταση του εντερoύ είναι σημαντική για την γενικότερη υγεία.Στο έντερο βρίσκονται τα πιο πολλά κύτταρα του ανοσοποιητικού από κάθε άλλο όργανο. Μη σωστή διατροφή , κάπνισμα, αλκοόλ και αντιβιοτικά καταστρέφουν την εντερική χλωρίδα με πολλαπλές επιπτώσεις στο ανθρώπινο σώμα.

Τα ευεργετικά βακτήρια και για το ανοσοποιητικό

Τα προβιοτικά και τα πρεβιοτικαείναι ζωντανά βακτήρια που βρίσκονται σε τρόφιμα όπως το κατσικίσιο  γιαούρτι, ξινόγαλα, ελιές, το κεφίρ, το κομπούχα (ζυμωμένο τσάι) , ζυμωμένα λαχανικα,σπαράγγια, σκόρδο, αγκινάρες, κρεμμύδι, πράσο, ραδίκια.

Τα βασικά μικροθρεπτικά συστατικά που χρησιμοποιούνται από το ανοσοποιητικό μας σύστημα είναι: Βιταμίνες Α, C, D, E, Β12, Β6, φυλλικό οξύ και από μέταλλα και ιχνοστοιχεία  ο σίδηρος, το σελήνιο, ο ψευδάργυρος, ο χαλκός

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Η έλλειψή τους μπορεί να οδηγήσει σε ατροφία του θύμου αδένα , αλλά και σε μεγαλοβλαστική αναιμία .

Φυσικές πηγές βιταμινών του συμπλέγματος Β είναι το μοσχάρι, η πέστροφα, τα δημητριακά, ο σολομός, τα μύδια αλλά και το γάλα και το γιαούρτι.

Βιταμίνη Α και καροτενοειδή

Η έλλειψή της καταστέλλει τη φυσική ανοσία και επιβραδύνει την ταχύτητα αντίδρασης του οργανισμού σε περίπτωση λοιμώξεων.

Βερίκοκα, σπαράγγια, παντζάρια, μπρόκολο, πράσινες πιπεριές, λάχανο, μάνγκο, νεκταρίνια, ροδάκινα, κολοκύθα, σπανάκι, γλυκοπατάτα, μανταρίνια, ντομάτες.

 Βιταμίνη D

Η βιταμίνη D αλληλεπιδρά άμεσα με τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για την καταπολέμηση μολύνσεων της αναπνευστικής οδού.

Εκτεθείτε καθημερινά, τουλάχιστον για μισή ώρα στον ήλιο

Διατροφικά υπάρχει στις εξής τροφές :σολομός,  λιπαρά ψάρια ,ρέγκα,  σαρδέλες ,τόνος , κρόκος αυγού, μανιτάρια  θεωρούνται οι καλύτερες διαιτητικές πηγές τις πολύτιμης βιταμίνης D. 

 Βιταμίνη C

Παρέχει έντονη αντιμικροβιακη δράση.

Πηγές βιταμίνης C : πορτοκάλι, μούρα, μπρόκολο, λαχανάκια Βρυξελλών, πεπόνι, κουνουπίδι, γκρέιπφρουτ, κατσαρό λάχανο, ακτινίδιο, μάνγκο, τα νεκταρίνια, πιπεριές, γλυκοπατάτες, φράουλες, ντομάτες.

Βιταμίνη Ε 

Εχειαπολυτηαντιοξειδωτικηδραση  και είναι απαραίτητη για την προστασία των κυτταρικών μεμβρανών ενάντια στην υπεροξείδωση των λιπιδίων

 Καλές πηγές βιταμίνης Ε είναι τα φυτικά έλαια, η μαργαρίνη, το μπρόκολο, οι ξηροί καρποί και το ακτινίδιο.

Σίδηρος

Αποτελει μεγάλο παράγοντα κινδύνου για το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.

Φυσικές πηγές σιδήρου είναι οι μαύρες φακές, ο σολομός, η γαρίδα, το κόκκινο κρέας, τα όσπρια και λαχανικά όπως σπαράγγι, μπρόκολο, σπανάκι, λαχανίδα.

Ψευδάργυρος

Εμπλέκεται σε ποικίλες κυτταρικές λειτουργίες, όπως η άμυνα ενάντια στις ελεύθερες ρίζες, ενώ μπορεί και επηρεάζει την ενδοκρινική λειτουργία.

Περιέχεται στουςσπόρους κολοκύθας , τα φιστίκια, τυρί,  πατάτα,  μοσχάρι,  αρνί, χοιρινό, γαλοπούλα ,σολομό.

Χαλκός

Εχει έντονη αντιοξειδωτική & αντιφλεγμονώδη δράση . 

Βρίσκεται στα οστρακοειδή, το κρέας , τα δημητριακά ολικής άλεσης, τους ξηρούς καρπούς, τα φασόλια, τη σοκολάτα, το κακάο, τις πατάτες, τα σκούρα πράσινα λαχανικά και κάποια αποξηραμένα φρούτα όπως τα δαμάσκηνα.

Σελήνιο

Συμβάλλει  στην άμυνα του οργανισμού μας .Καλές πηγές σεληνίου είναι τα θαλασσινά , το κρέας, τα αναποφλοίωτα δημητριακά και οι ξηροί καρποί..

  Βότανα , μπαχαρικά και φυσικες ουσιες που βοηθούν το ανοσοποιητικο σας να ενδυναμωθει  και να αποτοξινωθει  αλλα και δρουν εναντια στους ιους  : εχινακεια , ταραξακο , ευκάλυπτος , κουρκουμας , τσουκνίδα , γαρύφαλλο , σκόρδο, κρεμμυδι , ρίγανη ,θυμαρι , προπολη ,δενδρολιβανο    .

 Ενισχυστε,  το ανοσοποιητικό σας σύστημα  μεσω της διατροφής σας,   θωρακιστε την υγεία σας !!!

Βαρβαρα Κοντοσακου

Διαιτολογος –Διατροφολογος ΑΤΕΙ Kρητης

Ρεφλεξολογος

Ειδικευμενη στην κλινική διατροφή  & στην ολιστικη κινεζικη διατροφολογια
Θεραπευτρια Reiki , Advanced Pranic Healing & Kρυσταλλοθεραπειας Θεραπευτρια  ολιστικων μαλαξεων

Σχετικές δημοσιεύσεις