ΤΡΟΦΕΣ ΜΕ ΑΝΤΙΗΛΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ

Αντιηλιακές τροφές!
Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,

antiiliakes_trofes_MEDIUM
Η διαιτολόγος – διατροφολόγος Βαρβάρα Κοντοσάκου μας κάνει «μάθημα» αντιηλιακής διατροφής, για να αποφύγουμε τυχόν καλοκαιρινά… προβλήματα!
To καλοκαίρι μας χαρίζει χαλάρωση και ευεξία. Κρύβει όμως και ισχυρούς κινδύνους από τις υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου, από τις οποίες πρέπει να είμαστε κατάλληλα προετοιμασμένοι για να προστατευτούμε. Οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου μπορεί να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στο δέρμα, που κυμαίνονται από ένα μικρό έγκαυμα μέχρι και καρκίνο του δέρματος.
Για αυτό οφείλουμε να προστατευτούμε από τις δυσμενείς συνέπειες που έχει ο ήλιος στο δέρμα, τόσο εξωτερικά με τη χρήση αντιηλιακών καλλυντικών θεραπειών, όσο και εσωτερικά με την κατανάλωση τροφών που χάρη στα συστατικά τους προστατεύουν το δέρμα από τον ήλιο.
Αντιοξειδωτικές ουσίες, αντιοξειδωτικές βιταμίνες, λιπαρά οξέα και υγρά είναι αυτά που θα μας θωρακίσουν από τις βλαβερές συνέπειες της ηλιακής ακτινοβολίας.
H ενίσχυση της διατροφής μας με αντιοξειδωτικές ουσίες και βιταμίνες προστατεύει το δέρμα μας από τις βλάβες που του προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Συγκεκριμένα, οι βιταμίνες με αντιοξειδωτική δράση Α, C και Ε μαζί με τις αντιοξειδωτικές ουσίες, τα καροτενοειδή και τα φλαβονοειδή, προστατεύουν το δέρμα από τις μεταβολές που του προκαλεί η έκθεσή του στον ήλιο.
Oι ουσίες αυτές δεσμεύουν τις ελεύθερες ρίζες οι οποίες παράγονται μέσω της ηλιακής ακτινοβολίας και του καπνίσματος και επιτίθενται στα κύτταρα του δέρματος, εξουδετερώνοντάς τις.
Αντιοξειδωτικές βιταμίνες και ουσίες με έντονη αντιηλιακή δράση:

Η βιταμίνη Α είναι λιποδιαλυτή και άρα υπάρχει σε τροφές που περιέχουν λίπος. Ζωικές τροφές, όπως το συκώτι βοδιού, χοίρου, μοσχαριού, το γάλα, τα ιχθυέλαια, μουρουνέλαιο, το αυγοτάραχο, το βούτυρο και ο κρόκος του αυγού.
Πλούσιες φυτικές τροφές σε προβιταμίνη Α είναι τα καρότα, τα βερίκοκα, το σπανάκι, η παπάγια, οι γλυκοπατάτες, το μαρούλι, το μπρόκολο, το πεπόνι, η κολοκύθα, το μάνγκο, τα κόκκινα μήλα, το ροζ γκρέιπφρουτ, οι ντομάτες, τα πορτοκάλια, τα ροδάκινα και η σόγια.

Η βιταμίνη C βοηθά σε σημαντικές λειτουργίες του οργανισμού όπως η σύνθεση κολλαγόνου άρα και στην προστασία της επιδερμίδας, η αποκατάσταση ιστών και η επούλωση πληγών. Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C: Εσπεριδοειδή, ακτινίδια, ντομάτες, πιπεριές, μπρόκολα και σκουροπράσινα πυκνόφυλλα λαχανικά.

H βιταμίνη Ε ως ισχυρότατο αντιοξειδωτικό προστατεύει το κολλαγόνο από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών προστατεύοντάς μας από τις ρυτίδες, από την ξηρότητα και από την UV ακτινοβολία καθώς προστατεύει την επιδερμίδα μας περιορίζοντας τα ηλιακά εγκαύματα.
Η λιποδιαλυτή βιταμίνη Ε βρίσκεται σε μεγαλύτερες ποσότητες στο σογιέλαιο, στο ηλιέλαιο, στο καλαμποκέλαιο, στα αμύγδαλα, φουντούκια και καρύδια, προσφέροντας ω-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό μας, στους σπόρους και στα μη επεξεργασμένα δημητριακά, στο σιτάρι, σε ορισμένα λαχανικά, στο αβοκάντο και στα θαλασσινά.

Λυκοπένιο: Το λυκοπένιο εκτός από την έντονη αντικαρκινική του δράση, παίζει πρωταγωνιστικό ρόλο στην προστασία του δέρματος από τον ήλιο.
Σε μεγάλες ποσότητες βρίσκεται στη ντομάτα, στο κόκκινο γκρέιπ φρουτ, στο καρπούζι και στο πεπόνι.

Καροτίνες: Είναι πρόδρομος της βιταμίνης Α, ενεργεί ως φυσικό αντηλιακό, αυξάνοντας την ικανότητα αντανάκλασης του φωτός και μειώνοντας την ευαισθησία μας στον ήλιο. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα καροτενοειδή προστατεύουν από το ερύθημα, που προκαλείται από την έντονη έκθεση στη UVA και UVB ακτινοβολία, απορροφούν διάφορα μήκη κύματος της UV ακτινοβολίας και προφυλάσσουν το δέρμα από τις οξειδωτικές μεταβολές που προκαλεί η υπεριώδης ακτινοβολία. Η β-καροτίνη διαθέτει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που αιχμαλωτίζουν τις ελεύθερες ρίζες, αλλά ο συνδυασμός της με τις άλλες δύο βασικές βιταμίνες C και E, αποδεικνύεται ακόμα πιο αποτελεσματικός.
Η φωτοπροστατευτική δράση της, σε συνδυασμό με τις αντιοξειδωτικές και αντιγηραντικές της ιδιότητες, χαρίζει στο δέρμα μια εξαιρετική προστασία, καταπολεμώντας έτσι τη γήρανσή του.
Τροφές πλούσιες σε β-καροτίνη είναι τα καρότα, οι γλυκοπατάτες, τα βερίκοκα (φρέσκα ή αποξηραμένα), τα ραδίκια, το σπανάκι, η κολοκύθα, το λάχανο, ο τοματοχυμός, η σέσκουλα, το γκρέιπφρουτ (ροζ ή κόκκινο), το μάνγκο, το μαρούλι, το καρπούζι, το μπρόκολο.

Λουτεϊνη: άλλο ένα εξαιρετικά σημαντικό συστατικό για την προστασία του δέρματος από τον ήλιο. Είναι ιδιαίτερα ευεργετική για το δέρμα καθώς μελέτες έχουν δείξει πως μπορεί να έχει αντιγηραντικές ιδιότητες, να είναι σημαντική για την βελτίωση της ενυδάτωσης του δέρματος και κατ’ επέκταση να βοηθάει και στην μείωση των ρυτίδων. Η λουτεϊνη βρίσκεται στο λάχανο, το μπρόκολο, την κράμβη, το σπανάκι, τα φασόλια, το κάρδαμο και το καλαμπόκι.

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα
Μια επίσης σημαντική κατηγορία θρεπτικών συστατικών με φωτοπροστατευτική δράση είναι τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα. Τα λιπαρά αυτά παίζουν σημαντικό ρόλο, καθώς ρυθμίζουν τη συνεργασία των κυττάρων, τη λειτουργικότητα των κυτταρικών μεμβρανών και τη βιοσύνθεση των λιπιδίων της κεράτινης στιβάδας του δέρματος.
Πολυακόρεστα λιπαρά οξέα βρίσκονται στις τροφές: σολομό, σκουμπρί, κολιό, τσιπούρα, καρύδια, φιστίκια και αμύγδαλα.

Οι πολυφαινόλες μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα από την ηλιακή ακτινοβολία ακόμα και από καρκίνο του δέρματος, αυξάνουν την ενδογενή δερματική φωτοπροστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία, βελτιώνουν την κυκλοφορία του αίματος στο δέρμα, μειώνουν την ξηρότητα του δέρματος και επιδρούν θετικά στην αισθητική εμφάνιση του δέρματος.
Τροφές πλούσιες σε πολυφαινόλες είναι το κακάο, το κόκκινο κρασί, το πράσινο και το μαύρο τσάι.
Στα ηλιακά εγκαύματα τα βότανα που βοηθούν είναι: Αλόη, χαμομήλι, μέντα, λεβάντα και καλέντουλα.

Κατά τη διάρκεια λοιπόν του καλοκαιριού, είναι σημαντικό να προσέχουμε την διατροφή μας. Μην ξεχνάμε ότι η σωστή διατροφή σημαίνει και καλή υγεία. Εάν καταφέρουμε να εφοδιάσουμε το σώμα μας με τα απαιτούμενα αντιοξειδωτικά, σίγουρα θα πετύχουμε σημαντική προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της έκθεσης στον ήλιο. Εξοπλιστείτε λοιπόν από τις θρεπτικές τροφές που μας προσφέρει η σοφή φύση, η οποία φροντίζει όλα τα φρούτα και τα λαχανικά που ευδοκιμούν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες να είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο