ΠΡΩΙΝΑ ΓΕΥΜΑΤΑ ΓΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ ΛΙΠΟΥΣ

Πρωινά γεύματα για να κάψουμε λίπος!
Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά
proina_geumata_gia_na_kapsoume_lipos_2

Η Βαρβάρα Κοντοσάκου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Spa Μονάδα Ευεξίας & Διατροφής, ειδικευμένη στην ενεργειακή διατροφολογία / Ολιστική Κινέζικη Διατροφολογία μας προτείνει πρωινά γεύματα για την καύση λίπους, για ευεξία αλλά και για ενεργοποίηση του μεταβολισμού μας.

Πόσο σημαντικό είναι το πρωινό γεύμα για τον οργανισμό μας;
Για την ομαλή και σωστή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού χρειαζόμαστε ενέργεια και κυρίως σάκχαρα. Κατά τη διάρκεια του ύπνου, όλα τα ζωτικά όργανα συνεχίζουν να λειτουργούν, καταναλώνοντας τα ενεργειακά μας αποθέματα.
Έτσι λοιπόν η κατανάλωση πρωινού γεύματος είναι απαραίτητη για να ανεφοδιαστούν οι αποθήκες καυσίμων στο σώμα μας, ώστε να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις ενεργειακές απαιτήσεις των δραστηριοτήτων που θα ακολουθήσουν μέσα στην ημέρα μας.
Ο οργανισμός χρειάζεται τουλάχιστον 12 ώρες για να αποτοξινωθεί από την προσλαμβανόμενη τροφή του τελευταίου γεύματος (βραδινού γεύματος). Απαραίτητη προϋπόθεση για τη λήψη πρωινού γεύματος είναι η αφόδευση και η ύπαρξη όρεξης. Αν δεν έχουν προηγηθεί ένας από τους δυο προαναφερόμενους παράγοντες τότε συνιστάται η κατανάλωση φρούτων ως πρωινό γεύμα και μετά από τουλάχιστον 2-3 ώρες η κατανάλωση πρωινού γεύματος.
Η καθημερινή υιοθέτηση της κατανάλωσης ενός ισορροπημένου πρωινού γεύματος, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση ώστε να αποκτήσουμε ψυχική- σωματική και νοητική ευεξία, για την ενεργοποίηση του μεταβολισμού καθώς και για τον έλεγχο-μείωση του σωματικού βάρους και λίπους.

2 Πρωινά γεύματα για ενεργοποίηση μεταβολισμού, έντονη ευεξία αλλά και καύση λίπους

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΒΡΩΜΗ
Υλικά
4 κουτ. σούπας νιφάδες βρώμης
2 κουτ. σούπας αποξηραμένες σταφίδες
2 δαμάσκηνα
2 σύκα
2 χουρμάδες
2-3 καρύδια
1 κουτ. λάδι καρύδας
1 κουτ. σιρόπι αγάυης
Εκτέλεση
Βάζουμε σε κατσαρολάκι ή γουώκ το λάδι καρύδας και όταν ζεσταθεί ρίχνουμε τους ξηρούς καρπούς, καβουρντίζουμε λίγο, τα αποξηραμένα φρούτα, τις νιφάδες των δημητριακών και τα αφήνουμε μόνα τους με κλειστή φωτιά και το σκεύος σκεπασμένο. Τέλος προσθέτουμε το σιρόπι αγάυης.

Ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό και στην καύση λίπους
Τα σύκα ανήκουν στις τροφές με την υψηλότερη περιεκτικότητα σε φυτικές ίνες και έτσι προσφέρουν ένα αίσθημα διατροφικής πληρότητας και μας προστατεύουν από το να τρώμε περισσότερο από όσο πρέπει.
Οι χουρμάδες έχουν σχετικά χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, πράγμα που σημαίνει ότι απελευθερώνουν σάκχαρα με αργό ρυθμό και κρατούν τα επίπεδα ενέργειας σταθερά, παρά την έντονη γλυκύτητα τους.
Η γλυκαντική ουσία αγαύη λειτουργεί όπως οι φυτικές ίνες, περνώντας από τον οργανισμό χωρίς να χωνεύεται και κατ’ επέκταση χωρίς να ανεβάζει τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα και αυξάνει εκείνα του GLP-1, ενός πεπτιδίου που κάνει το στομάχι να αδειάζει πιο αργά, κατ’ επέκταση αυξάνει την παραγωγή ινσουλίνης. Επιπλέον, βοηθά στην αύξηση του πληθυσμού των ωφέλιμων μικροβίων στο στόμα και το έντερο και αυξάνει την αίσθηση του κορεσμού οπότε βοηθάει στην απίσχναση.
Τα δαμάσκηνα βοηθούν στη συγκράτηση του αισθήματος της πείνας. Περιέχουν πολλές φυτικές ίνες που επιφέρουν ταχύτερα το αίσθημα κορεσμού της πείνας. Εμποδίζουν την απορρόφηση υδατανθράκων από το τοίχωμα του εντέρου, διατηρώντας σταθερά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και αποτρέποντας την αίσθηση πείνας και καταπολεμάνε τη δυσκοιλιότητα. Είναι επίσης πλούσιες σε πρωτεΐνες που διεγείρουν τον μεταβολισμό, σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, ψευδάργυρο και μαγγάνιο.
Το λάδι από καρύδα βοηθάει στην απώλεια κιλών. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά οξέα και αντιοξειδωτικά. Επιπροσθέτως, είναι πλούσιο σε λαυρικό οξύ, το οποίο μετατρέπεται σε μονολαυρίνη, η οποία ουσία καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Η διαφορά του όμως από τα υπόλοιπα λάδια είναι ότι περιέχει τριγλυκερίδια μικρής και μεσαίας αλυσίδας , τα οποία διασπώνται γρήγορα στο σώμα και χρησιμοποιούνται κυρίως ως πηγή ενέργειας. Έτσι, λοιπόν, δεν αποθηκεύονται αυτομάτως ως σωματικό λίπος. Ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα, έχει αντικαρκινική δράση, βελτιώνει τη λειτουργία της καρδιάς, ενεργοποιεί το μεταβολισμό και μειώνει τη χοληστερίνη. Επιπλέον, τα λιπαρά οξέα που περιέχει το λάδι καρύδας μεταβολίζονται πιο εύκολα από όλα τα υπόλοιπα.
Οι νιφάδες βρώμης δεσμεύουν και απομακρύνουν την κακή χοληστερόλη, χωρίς να κατεβάζουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης και μειώνουν την αρτηριακή πίεση Μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στο πεπτικό σύστημα, στο στήθος, στις ωοθήκες. Ρυθμίζουν τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα .Βοηθάνε στην καλή λειτουργία του εντέρου και στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας.
Τα καρύδια περιέχουν πληθώρα θρεπτικών συστατικών (ασβέστιο, χρώμιο, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου, σεληνίου και ψευδαργύρου) και φυτικών ινών, που προάγουν την υγεία του οργανισμού. Περιέχουν ω3 λιπαρά οξέα σε μεγαλύτερη συγκέντρωση απ’ ότι οι υπόλοιποι ξηροί καρποί που ενισχύουν την καρδιαγγειακή λειτουργία , έχουν αντιφλεγμονώδη δράση, συμβάλλουν σημαντικά στη βελτίωση των πνευματικών λειτουργιών του εγκεφάλου, ασκούν προστατευτική δράση στις αρτηρίες μειώνοντας την εμφάνιση θρομβώσεων, μειώνουν τον κίνδυνο εμφάνισης εγκεφαλικών επεισοδίων, εμφραγμάτων καθώς επίσης μειώνει την ολική και την κακή LDL χοληστερόλη του αίματος και περιορίζει την απώλεια οστικής μάζας. Ακόμα περιέχουν αργινίνη η οποία χρησιμοποιείται από τον ανθρώπινο οργανισμό για την παραγωγή νιτρικού οξέος που βοηθά στην διατήρηση της ευκαμψίας των αρτηριών. Αποτελούν πλούσια πηγή φυσικών ουσιών με αντιοξειδωτική δράση όπως η μελατονίνη (χαρίζοντας ποιοτικά καλύτερο ύπνο , ενεργοποιώντας έτσι τον μεταβολισμό , ο οποίος επηρεάζεται από τον ύπνο ), το ελαγικό οξύ, την βιταμίνη Ε, τα καροτενοειδή και οι πολυφαινόλες. Τα παραπάνω συστατικά εμφανίζουν προστατευτική δράση κατά του καρκίνου, τη γήρανσης, της εμφάνισης φλεγμονών και τέλος ψυχιατρικών διαταραχών.

ΠΡΩΙΝΟ ΜΕ ΚΙΝΟΑ
Υλικά
150 γρ. Κινόα
2 χούφτες goji berries
3 κουτ. Σούπας μαύρα μούρα
2 μήλα
Μια χούφτα σταφίδες
Κανέλα σε ξύλο
1 κουτ. Μέλι
Εκτέλεση:
Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε την κινόα με τις σταφίδες και όσο νερό χρειάζεται για να βράσουν. Μόλις πάρουν βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά και ρίχνουμε τα μήλα κομμένα σε κύβους, τα μούρα, τα goji berries καθώς και το ξύλο κανέλας με το μέλι και το αφήνουμε μέχρι να “πιει” όλο το νερό. Σε λίγα λεπτά θα είναι έτοιμο.

Ευεργετικές επιδράσεις στον μεταβολισμό και στην καύση λίπους
Η κινόα δεν περιέχει γλουτένη και χωνεύεται πιο εύκολα από τα υπόλοιπα δημητριακά. Παρέχει 10 απαραίτητα αμινοξέα και είναι γεμάτη μεταλλικά ιχνοστοιχεία και πρωτεΐνη. Περιέχει ω3 λιπαρά, τα οποία ωφελούν την καρδιά. Επίσης είναι καλή πηγή φωσφόρου, μαγνησίου και σιδήρου .Λειτουργεί σε άριστη συνεργασία με το πεπτικό σύστημα και ωφελεί στην αιμάτωση του εγκεφάλου, άρα βοηθά στη συγκέντρωση και την απόδοση στην πνευματική εργασία.
Τα Gogi berries είναι πλούσια σε βιταμίνη C, βιταμίνες Β1 και Β2, μέταλλα, πολλά αντιοξειδωτικά στοιχεία και αμινοξέα. Συντελούν στην καλή υγεία και στο αδυνάτισμα. Η αδυνατιστική δράση οφείλεται 1ον στον χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη που σημαίνει ότι δεν αυξάνουν τα επίπεδα σακχάρων και γλυκόζης στο αίμα , 2ον στις φυτικές ίνες, οι οποίες σε χορταίνουν για περισσότερη ώρα και βοηθούν στην καλύτερη λειτουργία του εντέρου, 3ον στο χρώμιο και στο ασβέστιο που έχουν την ιδιότητα να ελέγχουν την απορρόφηση γλυκόζης από το αίμα, να αυξάνουν την καύση λίπους και να ενεργοποιούν τον μεταβολισμό,4ον αυξάνουν τις επιδόσεις, την αντοχή, την κυκλοφορία του αίματος και του οξυγόνου στο σώμα κατά τη διάρκεια της άσκησης. Αυτό σημαίνει ότι όσο περισσότερη άσκηση, τόσο μεγαλύτερη απώλεια θερμίδων και λίπους.
Τα μήλα με τη φλούδα, περιέχουν ουρσολικό οξύ το οποίο βοηθάει στο κάψιμο λίπους και επιταχύνει το αδυνάτισμα. Επιπροσθέτως λόγω της αφθονία τους σε φυτικές ίνες βοηθούν στην καλή λειτουργία του οργανισμού , στην αποτοξίνωσή του και στην αίσθηση κορεσμού. Είναι πλούσια σε βιταμίνες που βοηθούν στη διατήρηση της ελαστικότητας της επιδερμίδας και στην καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.
Τα μαύρα μούρα περιέχουν πολυφαινόλες που βοηθούν στην λιπόλυση.
Το μέλι περιέχει βιταμίνες, μέταλλα, βελτιώνει τη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και βοηθά στη διάλυση και αποβολή του περιττού λίπους από τον οργανισμό.
Η κανέλα ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, την καύση περισσότερων θερμίδων και μειώνει τον τυμπανισμό της κοιλιάς.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν την σημασία και την ευεργετικότητα του καλού πρωινού γεύματος στον οργανισμό και τις λειτουργίες του. Ας το υιοθετήσουμε λοιπόν στην καθημερινότητα μας και θα εκπλαγούμε από αυτά που θα παρατηρούμε καθημερινά στις σωματικές , νοητικές και ψυχικές μας ικανότητες.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο