ΛΑΧΑΝΟ Ή ΜΑΡΟΥΛΙ ? ΤΙ ΝΑ ΔΙΑΛΕΞΩ?

Λάχανο ή μαρούλι; Τι να διαλέξω;
Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά
laxano_i_marouli_ti_na_dialekso_MEDIUM

Η Βαρβάρα Κοντοσάκου, διαιτολόγος – διατροφολόγος, επιστημονικός συνεργάτης του Spa Μονάδα Ευεξίας & Διατροφής, ειδικευμένη στην ενεργειακή διατροφολογία/ Ολιστική Κινέζικη Διατροφολογία μας παρουσιάζει τα θρεπτικά συστατικά δύο πολύ δημοφιλών λαχανικών που δεν λείπουν ποτέ τη φθινοπωρινή και χειμερινή περίοδο από το τραπέζι μας. Εσείς ποιο θα διαλέξετε;

Λάχανο
Αποτελεί πολύ καλή πηγή φυτικών ινών, βιταμίνης C και βιταμίνης Κ, βιταμίνης Β6 και φυλλικού οξέος καθώς και μαγγανίου. Επίσης, είναι καλή πηγή θειαμίνης, σιδήρου, μαγνησίου, φωσφόρου, καλίου και ασβεστίου. Είναι ένα λαχανικό πλούσιο σε φυτοχημικές ουσίες, όπως τα θειοκυανικά, η ινδόλη – 3 – καρβινόλη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα ισοθειοκυανικά και έχει υψηλή περιεκτικότητα σε ω-3 λιπαρά οξέα.

Τρόποι κατανάλωσης του
Μπορούμε να καταναλώσουμε το λάχανο μέσα στη σαλάτα μας , σε μείξη λάχανου με ρύζι ή δημητριακά, σε συνδυασμό με κρέας, σε λαχανοντολμάδες και σε σούπα λαχανικών.

Οφέλη του στην υγεία
Είναι Ιδανικό για την απώλεια βάρους και μπορεί να βοηθήσει στην μείωση της χοληστερόλης από την υψηλή περιεκτικότητα του σε φυτικές ίνες.
Είναι πλούσιο σε βιταμίνη Κ και ανθοκυανίνες, που βοηθούν τη νοητική λειτουργία και τη συγκέντρωση, αποτρέπουν τη βλάβη των νεύρων, βελτιώνοντας την άμυνά μας κατά της νόσου του Αλτσχάιμερ και της άνοιας.
Έχει υψηλή περιεκτικότητα σε θείο που βοηθά στην καταπολέμηση του λιπαρού δέρματος και της ακμής, υγιή μαλλιά, νύχια και δέρμα.
Βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε βιταμίνη C και θείο, απομακρύνει τις τοξίνες.
Συστήνεται σε άτομα που υποφέρουν από παθήσεις τους αναπνευστικού, ρευματισμούς και σε περιπτώσεις νευρικών διαταραχών.
Βοηθάει στην καλή λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Προφυλάσσει και από το ελικοβακτηρίδιο του πυλωρού.
Η περιεκτικότητα του σε φυτοχημικές ουσίες, (θειοκυανικά, η ινδόλη – 3 – καρβινόλη, η λουτεΐνη, η ζεαξανθίνη και τα ισοθειοκυανικά), μαζί με την υψηλή περιεκτικότητά του σε βιταμίνη C, μπορούν να προστατεύσουν τον οργανισμό από τον καρκίνο του πνεύμονα, του παχέως εντέρου, του μαστού, του προστάτη και του στομάχου, με την εξουδετέρωση και αποβολή από το σώμα επιβλαβών ουσιών, όπως οι ελεύθερες ρίζες.
Συνιστάται σε άτομα που υποφέρουν από άσθμα, βρογχίτιδα, βραχνάδα.
Βοηθά στη διατήρηση υγιούς αρτηριακής πίεσης λόγω της περιεκτικότητας του σε κάλιο.

Μαρούλι
Είναι εξαιρετική πηγή βιταμινών, όπως A, B, C, D, E και Κ. Περιέχει σημαντικές ποσότητες καροτενοειδών (α και β-καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη). Είναι και καλή πηγή ασβεστίου, φωσφόρου, καλίου, κοβαλτίου, χαλκού, χλωρίου, ιωδίου, σιδήρου, ψευδαργύρου, μαγνησίου, μαγγανίου , φυτικών ινών και μετάλλων.

Τρόπος κατανάλωσης του
Σε σαλάτες σε συνδυασμό με κοτόπουλο ή τόνο μαζί με άλλα υλικά, μαγειρεμένο με κρέας, μαγειρεμένο με ρύζι.

Οφέλη του στην υγεία
Είναι πολύ καλό για την καρδιά, δρα ενάντια στη δημιουργία αθηρωματικής πλάκας, η οποία μπορεί να προκαλέσει έμφραγμα του μυοκαρδίου ή εγκεφαλικό επεισόδιο.
Μειώνει τα επίπεδα χοληστερόλης και κατά συνέπεια και τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα.
Λόγω του καλίου που περιέχει, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει την αρτηριακή πίεση.
Επιδημιολογικές μελέτες έχουν δείξει ότι δίαιτες πλούσιες σε φυτικές ίνες δρουν προληπτικά ενάντια στην εμφάνιση καρκίνου του παχέως εντέρου και ελαττώνουν την απορρόφηση της γλυκόζης και τα επίπεδα των μεταγευματικών επιπέδων ινσουλίνης.
Το μαγγάνιο που περιέχει παίζει σημαντικό ρόλο στο σχηματισμό των οστών ενώ το χρώμιο θεωρείται ότι είναι απαραίτητο για να ολοκληρωθεί η αλληλεπίδραση ανάμεσα στο μόριο της ινσουλίνης και τον κυτταρικό της υποδοχέα, ώστε να γίνει η μεταφορά της γλυκόζης από το αίμα στα κύτταρα.

Ποιοι να αποφεύγουν την κατανάλωση των δυο λαχανικών (μαρούλι, λάχανο)
Οι ασθενείς που λαμβάνουν αντιπηκτική αγωγή γιατί κάθε αύξηση ή μείωση της καθημερινής πρόσληψης της βιταμίνης K από τον οργανισμό θα επηρεάσει το χρόνο προθρομβίνης. Έτσι το διαιτολόγιό τους θα πρέπει να είναι ισορροπημένο ως προς την περιεκτικότητα της βιταμίνης K αποφεύγοντας το λάχανο και το μαρούλι.
Η κατανάλωση σε μαρούλι και λάχανο, λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες, πρέπει να αποφεύγεται σε ασθενείς που πάσχουν από γαστρίτιδα, οισοφαγίτιδα, νόσο crohn, έλκος στομάχου, χολολιθίαση και σπαστική κολίτιδα.
Με ποια τρόφιμα να συνδυάζονται
Για την καλύτερη απορρόφηση του σιδήρου είναι καλό να συνδυάζονται οι τροφές με υψηλή περιεκτικότητα βιταμίνης C (όπως το λάχανο και το μαρούλι) με τροφές πλούσιες σε σίδηρο.
Δυο θρεπτικότατα και γευστικότατα λαχανικά που μας χαρίζουν απίστευτα οφέλη λόγω των θρεπτικότατων στοιχείων τους. Δυο χειμωνιάτικοι θησαυροί στην διατροφή μας που χαρίζουν εξίσου πολύτιμα οφέλη στον οργανισμό μας!

Γιατί να προτιμήσω το μαρούλι;
Το λάχανο και το μαρούλι έχουν περίπου την ίδια περιεκτικότητα σε θερμίδες, φυτικές ίνες, πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, κάλιο, μαγνήσιο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο, βιταμίνη C, θειαμίνη (βιταμινη Β1) και ριβοφλαβίνη (βιταμινη Β2).
Το μαρούλι υπερέχει διατροφικά στην περιεκτικότητα σε β καροτένιο, λουτεΐνη και ζεαξανθίνη, φυλλικό οξύ και βιταμίνη Α .
Συνεπάγεται λοιπόν ότι το μαρούλι υπερτερεί θρεπτικά έναντι του λάχανου.

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο