Η ρεφλεξολογία στην υγεία μας!

download
Συντάκτης: Δήμητρα Βγενά,
Η Βαρβάρα Κοντοσάκου Ρεφλεξολόγος, Θεραπεύτρια Reiki & Ολιστικών μαλάξεων στο Spa Μονάδα Ευεξίας & Διατροφής, μας δίνει συνέντευξη και απαντά σε όλες μας τις απορίες πάνω στο θέμα της Ρεφλεξολογίας.

Τι είναι η ρεφλεξολογία και πώς λειτουργεί;
Η ρεφλεξολογία είναι μια συμπληρωματική τεχνική που υποστηρίζει ότι κάθε σημείο του ανθρώπινου σώματος καθρεφτίζει τον ανθρώπινο οργανισμό και τα κινητήρια συστήματα του. Τα πέλματα μας, τα χέρια μας, τα αυτιά μας και κάθε μέρος του σωματος μας τόσο στον κορμό όσο και στα άκρα μας είναι ένας καθρέπτης και μια μικρογραφιά του ανθρώπινου οργανισμού και των οργανικών του συστημάτων.
Η ρεφλεξολογία είναι μια ολοκληρωμένη τέχνικη ενεργοποίησης της αυτοίασης, μεσω της οποίας κάθε καταρτισμένος ρεφλεξολόγος γνωρίζοντας πολύ καλά τα αντανακλαστικά σημεία των συστημάτων του οργανισμού μας, ασκεί ειδικές πιέσεις (στα πέλματα, τις παλάμες και τα αυτια), χρησιμοποιεί προχωρημένες τεχνικές σε σύστοιχες – αντίστοιχες περιοχές του σώματος μας με αποτέλεσμα την ενεργοποιήση των κανάλιών του ανθρώπινου οργανισμού, με βαθύτερο στόχο του την χαλάρωση, την εξισσορόπηση και την βελτίωση των λειτουργιών του σώματος.


Ποιες είναι οι θετικές επιδράσεις της ρεφλεξολογιας στον ανθρώπινο οργανισμό;

Επειδή η ανθρώπινη φύση είναι μια τρισυπόστατη ύπαρξη που αποτελείται απο σώμα –ψυχή και νού, ο ειδικευμένος ρεφλεξολόγος δρα και στα τρια επίπεδα ύπαρξής μας και έχει ως βαθύτερο στόχο του, ενεργοποιώντας τις αυτοθεραπευτικές ιδιότητες του οργανισμού, να φέρει ψυχοσωματικοδιανοητική ισορροπία.
Στο φυσικό σώμα τα θετικά οφέλη της ρεφλεξολογίας ενεργοποιούνται με τους παρακάτω τρόπους:
Αυξάνοντας την αιματική κυκλοφορία με αποτέλεσμα την καλύτερη οξυγόνωση των ιστων μας με αποτέλεσμα την βελτίωση των κυτταρικών και οργανικών λειτουργιών.
Βελτιώνοντας την κυκλοφορια του λεμφοφόρου συστήματός μας – βιοαποχετευτικού μας έτσι ωστε να επιταχύνεται η αποτοξίνωση του οργανισμού, αφαιρώντας ταχύτερα τις βλαβερες ουσίες και ενισχύωντας το ανοσοποιητικό- αμυντικο συστημα του οργανισμού μας.
Διεγείροντας τους νευρικούς υποδοχείς μέσω των πιέσεων στα πέλματα, αυτιά, παλαμες και σε συστοιχίες του σωματος δίνοντας ισορροπία και αρμονία στο νευρικό σύστημα και εκκρίνοντας ταχύτερα τις νευροορμόνες.
Η αυτοθεραπευτική ικανότητα είναι η διαθεση του κάθε ανθρώπινου οργανισμού να αντιμετωπίσει κάθε δυσκολία του, κάθε θέμα του. Μεσω της ενεργοποίησης της αυτοΐασης, ο οργανισμός θα βρει τον δρόμο του και θα αξιοποιήσει τα ερεθίσματα προς όφελός του και προς την επαναφορά της υγείας. Η ρεφλεξολογία μπορεί να συνδυαστεί με οποιαδήποτε παραδοσιακή ή μη μέθοδο θεραπείας, ακόμα και ταυτόχρονα αυξάνοντας τα αποτελέσματα και των δυο.
Η ρεφλεξολογία στην υγεία μας!Με την ρεφλεξολογία αυξάνεται αυτή η ιδιότητα των οργανικών μας συστημάτων, μέσω της μεταφοράς μηνυμάτων απο τις νευρικές απολήξεις στο κεντρικό νευρικό σύστημα και στο κάθε όργανο ξεχωριστά.
Το πιο ουσιαστικό όμως είναι οτι η μετάδοση των μηνυμάτων να γίνεται με αγάπη, στοργή και φροντίδα αποτελώντας ενα έναυσμα και μια κινητηριο δύναμη για να δράσει αυτοθεραπευτικά να αντιμετωπίσει κάθε είδος οργανικής ανισσοροπίας που υπάρχει.


Σε ποιες παθήσεις εχει αποδειχθεί ότι η ρεφλεξολογια έχει βοηθητική δράση;

Ερευνητικές μελέτες έχουν αποδείξει την δράση της ρεφλεξολογίας σε μεγάλο αριθμό παθησεων:
Ασκεί θετική επίδραση στην ποιότητα των ασθενών με καρκίνο.
Ανακουφίζει από τα συμπτώματα της σκλήρυνσης κατά πλάκας, της ρευματοειδους αρθρίτιδας, των λεμφοιδήματων και γενικότερα των αυτοάνοσων νοσημάτων.
Έχει θετικά αποτελέσματα στην αντιμετώπιση του προεμμηνορυσιακού συνδρόμου, στα προβλήματα περιόδου και σε κατακρατήσεις υγρών.
Εχει παρατηρηθεί μεγάλη βελτίωση σε νευροφυτικά – ψυχοσωματικά προβλήματα, σε καταστάσεις άγχους, σε αϋπνίες, σε κατάθλιψη, σε ατονία, σε κόπωση, σε κατάπτωση,σε ημικρανίες και ιλίγγους.
Εχει εκπληκτικά αποτελέσματα σε αυχενικό σύνδρομο, οσφυαλγία, ισχιαλγία, μυοσκελετικά προβλήματα.
Βοηθάει σε προβλήματα μεταβολισμού (π.χ. θυρεοειδής, διαβήτης, παχυσαρκία)
Εχει βοηθητική δράση σε αλλεργίες, σε αντιμετώπιση της υπέρτασης και της υπότασης.

Βοηθάει η ρεφλεξολογια στην πρόληψη;
H δράση της είναι τέτοια που ακόμα και όταν εφαρμόζεται σε υγιή άτομα, βοηθά στην πρόληψη, διατήρηση, προάσπιση και καλή λειτουργία του οργανισμού, διατηρώντας το ανοσοποιητικό μας σύστημα δυνατό. Είναι σημαντική η συμβολή της στην πρόληψη διαβητικού ποδιού. Ακόμα βοηθάει τους αθλητες για φυσική τόνωση και διέγερση των μυων τους.

Πόσες ρεφλεξολογικές συνεδρίες πρέπει να κάνουμε;
Καλό θα ήταν για να έχουν το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμά τους να εφαρμοστούν 10 εώς 16 συνεδρίες. Οι πρώτες 6 συνεδρίες είναι καλό να γίνονται 2 φορές την εβδομάδα και οι επόμενες συνεδρίες γίνονται πιο αραιά 1 φορά την εβδομάδα, στη συνέχεια 1 φορα/ δεκαπενθήμερο και οι τελευταίες συνεδρίες 1 φορά/ μήνα. Όταν υπάρχει αισθητή βελτίωση στην υγεία του οργανισμού και τελειώσει ο κύκλος των συνεδριών καλό θα ήταν να υπάρχει επαναληπτική συνεδρία 1 φορά/ 3μηνο.

Στις πόσες συνεδρίες βλέπουμε αποτελέσματα;
Συνήθως στις πρώτες 6 συνεδρίες τα αποτελέσματα είναι στο μεγαλύτερο ποσοστό των περιπτώσεων εμφανή. Αλλά αυτό εξαρτάται από την ιδιοσυγκρασία του κάθε οργανισμού. Μπορεί κάποιος οργανισμός να δει πολλές βελτιώσεις και από τις πρώτες 3 συνεδρίες.

Πόση ώρα διαρκεί η κάθε συνεδρία;
Η κάθε συνεδρία διαρκεί από 40 λεπτά εώς και 1 ώρα. Από την πέμπτη συνεδρία και μετά μπορεί να χρειαστεί να γίνουν και προχωρημένες τεχνικές ρεφλεξολογίας οπότε μπορεί η διάρκεια της θεραπείας να είναι περισσότερο από 1 ώρα, ανάλογα την ανάγκη του κάθε οργανισμού.

Βοηθά η ρεφλεξολογική συνεδρία στην απώλεια βάρους;
Η απώλεια βάρους είναι εφικτό να γίνει με συνδυασμό μιας ισορροπημένης υγιεινής διατροφής ταυτόχρονα με ρεφλεξολογικές συνεδρίες (ενεργοποιώντας τα κατάλληλα αντανακλαστικά – νευρικές απολήξεις ).
Μέσω της ρεφλεξολογίας ενεργοποιείται το κυκλοφορικό και λεμφοφόρο σύστημα του οργανισμού μας, τα οποία βοηθούν στις μεταβολικές διεργασίες του, καθώς επίσης τον αποτοξινώνουν.
Επίσης τονώνοντας τους ενδοκρινείς αδένες μέσω αντανακλαστικών ερεθισμάτων, συμπεριλαμβανομένης της υπόφυσης θα βοηθήσει στη ρύθμιση των ορμονών, με αποτέλεσμα την απώλεια βάρους.

Bοηθά η ρεφλεξολογία στις κρίσεις πανικού;
Η ρεφλεξολογία όπως και άλλες εναλλακτικές ή ολιστικές θεραπείες (Reiki, Ayurveda…) που μπορούν να εφαρμοστούν και συνδυαστικά, είναι εφικτό να βοηθήσουν σε αγχώδεις διαταραχές και διαταραχές συμπεριφοράς μέσω της χαλάρωσης και η εναρμόνισης που προσφέρεται στον οργανισμό. Συμπερασματικά βλέπουμε βελτίωση σε καταστάσεις όπως αγχώδεις και συναισθηματικές διαταραχές, κρίσεις πανικού, αδυναμία συγκέντρωσης, κατάθλιψη, ημικρανίες, αϋπνίες, ναυτίες, ιλίγγους…

Σχετικές δημοσιεύσεις

Αφήστε ένα σχόλιο