Η επιδραση της Νηστειας στην υγεια μας

 

Νηστεια περιοδος καθαρσης και αποτοξινωσης τοσο σωματικης οσο και ψυχοδιανοητικης .

Σε ολες τις θρησκειες από αρχαιοτατων χρόνων καθιερωθηκαν οι νηστειες ως ένα πολύ δυνατο μεσον καθαρσης .

Η νηστεία απαιτεί ένα καθημερινό διαιτολόγιο απαλλαγμένο από την κατανάλωση των βλαβερων κορεσμένων λιπών , πλούσιο σε μονοακόρεστα αλλά και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα, φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικά στοιχεία και βιταμίνες.

Η δίατροφη της νηστειας ,λογω της αφθονιας λαχανικων και φρούτων, είναι πλούσια σε βιταμίνες (A, C, E), φυλλικό οξύ, ιχνοστοιχεία, αντιοξειδωτικά και φυτικές ίνες.
Το κρέας αντικαθισταται με τα θαλασσινα τα οποια αποτελούν μια εξαιρετική πηγή υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνης και βιταμίνης Β12 που δύσκολα βρίσκουμε στα τρόφιμα φυτικής προέλευσης.
Με την αποχή από ζωικής προέλευσης προϊόντα και με περιορισμό της ημερήσιας κατανάλωσης θερμίδων σχετιζόταν με καλύτερη σωματική υγεία και μακροζωία.

Σημαντικά οφέλη της νηστειας στη λειτουργία του οργανισμού:
• Μείωση των επιπέδων χοληστερόλης στο αίμα,
• Βελτίωση της λειτουργίας του πεπτικού συστήματος,
• Προστασία των κυττάρων από τις ελεύθερες ρίζες
• Μείωση του σωματικού βάρους
• Αύξηση της ινσουλινικής ευαισθησίας
• Αυξημένη καύση του λίπους
• Αύξηση της αυξητικής ορμόνης
• Αύξηση και διατήρηση μυϊκού ιστού
• Μειωση αναπτύξεως καρδιαγγειακών προβλημάτων.
• Βοηθά στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου και της αρτηριακής πίεσης.
• Προστασια από την στεφανιαία νόσο και την υπερλιπιδαιμία.

• Προστατια από την οστεοπόρωση και διάφορους τύπους καρκίνου.
• Αυξήση των επιπεδων ορισμένων των ωμέγα-3 λιπαρά οξέα μεσω της νηστειας σχετίζονται με την καταπολέμηση της κατάθλιψης
• Μειωση οξειδωτικου στρες – αθηροσκλήρωσης,
• Μειωση των εκφυλιστικών νοσημάτων του νευρικού συστήματος, όπως η νόσος του Πάρκινσον και η νόσος του Άλτσχαϊμερ.

• Καταπολεμά την πρόωρη γήρανση

Μειονεκτήματα της νηστείας

• Μειωμενα επιπεδα ασβεστιου στο αιμα λογω μειωμενης κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, στη διάρκειά της.

• Ανεπάρκεια πρωτεϊνών

Για να αποφευχθουν αυτά τα μειονεκτηματα , η αναπληρωση με τροφες που επιτρεπονται και περιεχουν αναλογες ποσοτητες αυτων των θρεπτικων συστατικων

Καλές πηγές ασβεστίου κατά την περίοδο της νηστείας είναι οι ξηροί καρποί, το μπρόκολο, ο χαλβάς, το σουσάμι, το γάλα αμυγδαλου και τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά.

Καλές πηγές πρωτεϊνών είναι ο αρακάς, τα όσπρια γενικώς,τα θαλασσινα , το σουσάμι, ο χαλβάς και το ταχίνι.

 

Η επιστήμη έρχεται να επιβεβαιώσει αυτό που διάφορες θρησκείες δίδασκαν από αρχαιότατων χρόνων ότι η νηστεία που γίνεται περιοδικά είναι καλή όχι μόνο για την ψυχή αλλά και για το σώμα.

Βαρβαρα Κοντοσακου
Διαιτολογος – Διατροφολογος ΑΤΕΙ Κρητης
Ρεφλεξολογος
Θεραπευτρια Ολιστικών Θεραπειων

Σχετικές δημοσιεύσεις