Αποτοξινωση & Αναγεννηση Ηπατος μεσω της Διατροφης

 

Ζώντας σε ένα περιβάλλον αρκετά τοξικό, οι συνθήκες ζωής του σύγχρονου ανθρώπου προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας .

Το ηπαρ ως το κυριο φιλτρο του οργανισμου μας είναι από τα πρωτα οργανα που βαλλονται από το τοξικο αυτό περιβαλλον .

Το συκώτι αποτελεί τον μεγαλύτερο αδένα του οργανισμού, χωρίς τον οποίο ο άνθρωπος δεν μπορεί να ζήσει, αφού επιτελεί πλήθος λειτουργιών:
• Διαθέτει πάνω από 500 διαφορετικά μονοπάτια και συστήματα ενζύμων που φιλτράρουν το αίμα μας, αποβάλλουν τις τοξίνες, ρυθμίζουν την ισορροπία των σεξουαλικών ορμονών, των θυρεοειδικών ορμονών, της κορτιζόνης και άλλων φλοιοεπινεφριδικών ορμονών
• Παράγει χολή
• Διασπά την αιμογλοβίνη, την ινσουλίνη και άλλες ορμόνες
• Καταστρέφει τα παλιά ερυθρά αιμοσφαίρια
• Καθαρίζει το αίμα από βλαβερές ουσίες
• Αποθηκεύει βιταμίνες και σίδηρο

Τα συνηθέστερα συμπτώματα που μας δειχνουν την δυσλειτουργια του ειναι :

  • Δερματικές αλλαγές
  • Κνιδωση
  • Σκουρόχρωμα ούρα
  • Κοιλιακά & Εντερικά προβλήματα
  • Κοπωση

Αιτιες παθολογιας ηπατος

  • Υπερκατανάλωση αλκοόλ και φαρμάκων
  • Παχυσαρκια
  • Υπερκαταναλώση επεξεργασμένων & λιπαρών τροφιμων
  • Εκθεσή μας στη μόλυνση του περιβάλλοντος
  • Αγχος -Στρες

Αν το συκώτι μας επιβαρύνεται από τους πιο πάνω παράγοντες , η διατροφη θα συμβαλλει στην αποτοξινωση και στην σωστη λειτουργια του ηπατος , αποκτώντας ξανά τη φυσική του ικανότητα να καθαρίζει τα τοξικά απόβλητα του οργανισμού μας.

Ευεργετικές τροφές για την υγεια του ήπατος:

Παντζάρια – Καρότα – Σπανακι : είναι πλούσιες τροφες σε γλουταθειόνη, μια πρωτεΐνη που βοηθάει στην αποτοξίνωση του συκωτιού, ενώ έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε φλαβονοειδή και βήτα καροτίνη τα οποια ενεργοποιουν τα καθαριστικά ένζυμα του συκωτιού.
Πράσινα φυλλώδη λαχανικά: διαθέτουν χλωροφύλλη, η οποία αποβαλλει τις περιβαλλοντικές τοξίνες από το αίμα και εξουδετερώνει τα βαρέα μέταλλα ή τα χημικά από τα τρόφιμα που καταναλώνουμε.
Πικρά λαχανικά: πικραλίδα, ραδίκι, μαρούλι, αγκινάρα συμβάλλουν στην τόνωση της πέψης και της λειτουργίας του ήπατος.
Σταυρανθή λαχανικά: Συντελούν στην αύξηση παραγωγής ηπατικών ενζύμων , τα οποία βοηθούν στην αποβολή καρκινογόνων ουσιών και περιέχουν όλα τα αντιοξειδωτικά θρεπτικά συστατικά και θειουχες ενώσεις που ενισχυουν την ηπατική λειτουργία .

Λάχανο: Οι ισοθειοκυανάτες οι οποίες δημιουργούνται από τις γλυκοσινολάτες του λάχανου ,διευκολυνουν το ηπαρ να παράγει τα αποτοξινωτικά ένζυμα

Λαχανάκια Βρυξελλών: Με υψηλή περιεκτικότητα σε γλυκοσινολάτη , διευκολυνουν το συκώτι να απελευθερώσει ένζυμα που μπλοκάρουν τη ζημιά που προκαλούν διατροφικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες.

Σκόρδο: Οι θειουχες ενωσεις του και η υψηλή περιεκτικότητα σε αλισίνη και σελήνιο βοηθούν στον καθαρισμό του ήπατος.

Γκρέιπφρουτ, Αβοκαντο, Λεμόνι,Ντοματα & lime: τροφες που περιεχουν μεγαλες ποσοτητες σε γλουταθειονινη ,βιταμίνη C και αντιοξειδωτικά, αυξάνοντας την παραγωγή των ενζύμων αποτοξίνωσης του συκωτιού και τη φυσική διαδικασία καθαρισμού του.

Μήλα: Έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε πηκτίνη και άλλα χημικά απαραίτητα για τον καθαρισμό και την απελευθέρωση των τοξινών από το πεπτικό σύστημα.

Το μηλικό οξύ στον χυμό μήλου και στην αγριαδα ανακουφιζουν το ήπαρ και τις μειωνουν τις πέτρες στη χολή.

Καρύδια: Εξαιρετική πηγή γλουταθειόνης, ω3 λιπαρών οξέων και αργινίνης, υποστηρίζουν τις φυσικές διαδικασίες καθαρισμού ηπατος

Παρθένο Ελαιόλαδο :διεγείρει το ήπαρ να εκκρίνει περισσότερη χολή.

Κουρκουμάς: Είναι το αγαπημένο μπαχαρικό του ήπατος, καθώς βοηθά τα ένζυμα που δραστηριοποιούνται κατά των καρκινογόνων ουσιών

Βοτάνα γεντιανής, δυόσμου, δενδρολίβανου, γαιδουράγκαθου, κάρδαμου, τζίντζερ, μέντας, μαραθου : Βοηθούν στην καλη λειτουργια του πεπτικού συστήματος, μειώνουν τη φλεγμονή και βοηθούν στην αποτοξίνωση και στην αποβολη από πέτρες της χοληδόχου κύστης και του ήπατος.

Το ήπαρ είναι το μοναδικό εσωτερικό όργανο του ανθρωπίνου σώματος που έχει την ικανότητα φυσικής αναγέννησης ελλείποντος ιστού.
Ας δρασσουμε λοιπον μεσω της διατροφης μας υπερ της αποτοξινωσης του και της αναγεννησης του.

Βαρβαρα Κοντοσακου
Διαιτολογος – Διατροφολογος ΑΤΕΙ Κρητης
Ρεφλεξολογος
Θεραπευτρια Ολιστικών Θεραπειων

Σχετικές δημοσιεύσεις